SR získalo novú investíciu automobilky PSA Peugeot Citroën v hodnote 14 mld. Sk

08.12.2005 Celý región

Spoločnosť PSA Peugeot Citroën sa rozhodla investovať na Slovensku 357 miliónov EUR, čo predstavuje približne 14 miliárd Sk. Informoval o tom na dnešnej tlač...
Spoločnosť PSA Peugeot Citroën sa rozhodla investovať na Slovensku 357 miliónov EUR, čo predstavuje približne 14 miliárd Sk. Informoval o tom na dnešnej tlačovej besede v NR SR predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda.

\"Po pomerne komplikovaných rokovaniach s predstaviteľmi automobilky, ktorí sa rozhodovali medzi Ruskou federáciou a Slovenskom, sa nám podarilo dospieť k dohode, ktorá je pre Slovensko výhodná, \" konštatoval premiér. \"Pôjde o investíciu 357 miliónov EUR, čo zodpovedá sume približne 14 miliárd korún, vytvorených bude 1 800 pracovných miest a vyrábať sa bude 150 000 áut ročne, \" zhrnul Dzurinda.
Automobilka vybuduje nový závod v Trnave a výroba nového typu automobilu sa má začať v roku 2010. Celkový počet vyrábaných áut v trnavských závodoch Peugeotu tak dosiahne 450 000 kusov ročne. Náklady na jedno pracovné miesto dosiahnu 580 000 Sk, výška celkových stimulov pre francúzsku spoločnosť 53,6 milióna EUR. Daňová úľava z toho predstavuje 31,6 milióna EUR a finančná dotácia 17 miliónov EUR. Výška príspevku na zamestnanie dosiahne 4,7 milióna EUR a príspevok na vzdelanie, ktorý sa do štátnej pomoci nezapočítava, bude 4,6 milióna EUR.
Minister hospodárstva SR Jirko Malchárek uviedol, že stimuly predstavujú jednu tretinu z pôvodne požadovanej sumy. \"Pôvodne Peugeot požadoval v záverečných rokovaniach 52 miliónov EUR na priamu finančnú pomoc a 6 miliónov na bývanie. Skončili sme pri dotácii približne 17 miliónov EUR, \" vysvetlil Malchárek. Informoval, že väčšina novozamestnaných ľudí bude z prešovského a košického kraja, čím sa pozitívne ovplyvnia čísla znižovania nezamestnanosti v týchto regiónoch.
Minister financií SR ocenil významnú investíciu automobilky a privítal skutočnosť, že individuálna pomoc investorovi bola poskytnutá na základe nedávno prijatých pravidiel pre poskytovanie investičných stimulov. Podľa jeho slov investícia spĺňa požiadavky na individuálne posúdenie, pretože jej výška presahuje 10 miliárd Sk a vytvorí viac ako 1 000 nových pracovných miest. Úplne nový typ automobilu plánuje vyrábať vo výrobnom závode v Trnave spoločnosť PSA Peugeot Citroën. Predstavitelia automobilky svoj zámer rozšíriť výrobné kapacity trnavského závodu dnes oficiálne oznámili vláde SR.
Dodatočná výrobná kapacita v počte 150 tisíc vozidiel za rok bude určená na produkciu odlišného typu auta, ktoré sa bude predávať popri ostatných modeloch skupiny. Napriek svojmu novému dizajnérskemu konceptu PSA Peugeot Citroën ho bude vyrábať na tej istej platforme ako ostatné automobily v Trnave a v ponuke skupiny PSA Peugeot Citroën sa objaví v roku 2010.
Nová investícia v hodnote 350 miliónov EUR, čo je v prepočte asi 13,237 miliardy SKK, rozšíri kapacitu už postaveného závodu PSA Peugeot Citroën v Trnave. Výroba poskytne asi 1 800 ďalších pracovných miest popri pôvodne plánovaných 3 500 zamestnancoch. Doteraz PSA Peugeot Citroën proklamoval výrobu 300 tisíc áut ročne.
TASR o tom informovala spoločnosť PSA Peugeot Citroën.
 

Vyberte región